26-02-2020 07:29
Nawigacja

· Strona główna

O NAS

· Kontakt
· Dojazd
· Historia Szkoły
· Patron

· Galeria zdjęć

NASZA SZKOŁA

· Nauczyciele
· Samorząd Uczniowski
· Klasy
· Sport
· Osiągnięcia
· Kształcenie językowe
· Kalendarz roku szkolnego
· Godziny pracy pedagoga
· Dzwonki
· Plan lekcji
· Gazetka szkolna

REKRUTACJA

· Oddziały klasowe
· Dokumenty i punktacja
· Terminarz
· Nasze atuty

OGŁOSZENIA

· Projekty
· Wydarzenia
· Konkursy
· Zajęcia pozalekcyjne

WOLONTARIAT

· Szkolne Koło PCK
· Szkolne Koło Caritas

PLIKI DO POBRANIA

· Statut XXVIII LO
· Wymagania edukacyjne

· Szukaj
· Linki
Aktualnie online
· Gości online: 1

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 9,809
· Najnowszy użytkownik: IosiXHoward
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Tygodniowe menu na II śniadanie
uczniowie

TYGODNIOWE MENU

NA II ŚNIADANIE

Poniedziałek

Grahamka z kolorowym twarożkiem.

Składniki: 1 kajzerka wieloziarnista, 3 łyżki twarożku półtłustego, 1 mały pomidor, 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 2 żółte pomidorki koktajlowe, szklanka soku pomarańczowego, jabłko, garść orzechów włoskich.
Przygotowanie: Do twarożku dodajemy drobno pokrojonego pomidora, koncentrat i mieszamy. Smarujemy powstałą pastą obie części przekrojonej na pół grahamki. Na jedną z nich nakładamy przekrojone na pół żółte pomidorki koktajlowe i przykrywamy drugą częścią bułki.

Wtorek

Muffinki z orzechami ( 12 porcji)

Składniki: 2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki zwykłych płatków owsianych, łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szklanki cukru trzcinowego, 2 jajka, szklanka maślanki, 1/3 szklanki oleju rzepakowego, 1/2 szklanki rozdrobnionych orzechów.
Przygotowanie: Siekamy orzechy i płatki owsiane. Przygotowujemy sobie dwie miski. W jednej mieszamy składniki suche a w drugiej mokre. Łączymy obie masy mieszając je ze sobą. Ciasto przelewamy do foremek i pieczemy ok. 20 minut w 180C.

Środa

Koktajl truskawkowy

Składniki: 300ml mleka 2%, 2 garście truskawek, 3 łyżki zwykłych płatków owsianych, łyżeczka miodu.
Przygotowanie: Płatki owsiane zalewamy mlekiem i gotujemy chwilę aby zmiękły. Truskawki(1 garść) miksujemy z miodem na płynny syrop. Do ugotowanych i przestudzonych płatków dodajemy pozostałą garść truskawek. Miksujemy. Przekładamy do szklanki. Dodajemy syrop.

Czwartek

Kanapka warzywna

Składniki: 2 kromki pieczywa pełnoziarnistego, 2 łyżki serka śmietankowego, 6 plasterków ogórka, łyżeczka oliwy z oliwek, 1 pomidor pokrojony w plasterki, 1 liść sałaty.
Przygotowanie: Na każdej kromce rozsmarować 1 łyżkę serka. Na jednej kromce ułożyć plasterki ogórka i skropić oliwą z oliwek. Położyć plasterki pomidora i liść sałaty. Złożyć kanapkę.

Piątek

Sałatka z kapusty pekińskiej i sera feta

Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej, 1 ogórek, 5 rzodkiewek, 150-200g sera feta, garść prażonych nasion słonecznika, 3 łyżki oliwy z oliwek, ew. przyprawa do sałatek, zioła prowansalskie.
Przygotowanie: Kapustę pokroić w paski, ogórek obrać i pokroić w kostkę, rzodkiewkę pokroić w paski. Pokrojone warzywa wrzucić do miski, polać oliwą z oliwek, przyprawić i wymieszać. Na wierzch wyłożyć pokrojony w kostkę ser feta i posypać słonecznikiem.


Poniedziałek

Zdrowa kanapka z kiełkami rzodkiewki

Składniki: kanapka pieczywa pełnoziarnistego, 2 plasterki sałaty lodowej, jeden plasterek szynki oraz kiełki rzodkiewki

Wtorek

Jabłka pieczone (4 Porcje)

Składniki: 4 jabłka, cynamon, miód i imbir
Przygotowanie: Wydrążyć 4 jabłka z gniazd nasiennych, ale nie na wylot żeby farsz nie wypłynął na blaszkę. Do jabłka wlać 2 łyżki miodu, wsypać 1 łyżkę cynamonu i imbiru. Następnie włożyć do piekarnika na 10 minut.

Środa

Ciastka osiane
Składniki: 1/2 szklanki wody, 100g płatek owsianych, rodzynki i orzechy włoskie pokruszone
Przygotowanie: Zalać płatki gorącą wodą i poczekać aż nasiąkną. Dodać rodzynki i orzechy, następnie wymieszać. Formujemy małe placuszki i kładziemy na blasze posmarowana olejem. Włożyć do piekarnika na 15-20 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.

Czwartek
Jogurt z owocami

Składniki: 1 jogurt naturalny, trochę truskawek(ilość zależy od gustu), 2 pokrojone w kostkę kiwi
Przygotowanie: Wszystko wymieszać


Piątek

Sałatka warzywna z tuńczykiem

Składniki: 1 puszka tuńczyka w kawałkach, 1 puszka kukurydzy, 1 puszka zielonego groszku, 1 puszka czerwonej fasoli, słoik oliwek czarnych i suszona bazylia.
Przygotowanie: Wymieszać wszystkie składniki w misce i sałatka jest gotowa :)

KONTAKT

XXVIII
Liceum Ogólnokształcące
im. Wojciecha Bednarskiego w Krakowie


ul. Czackiego 11
30-501 Kraków
Zobacz na mapie
tel./fax 12 656-13-97
szkola@28lo.kki.krakow.pl
www.28lo.kki.krakow.pl



facebook






przedsiębiorcze szkoły

Wygenerowano w sekund: 0.06 3,521,331 Unikalnych wizyt